Hyla arborea

DyrerigetPadderSpringpadderLøvfrøer

Hyla arborea
Løvfrø

Danmarks Smukkeste Frø
Skønhed er jo som bekendt subjektiv – men i mine øjne, er løvfrøen altså den absolut smukkeste, af vores lands padder.
Det er en lille frø, på blot 3,5-4,5 cm – den er varmeelskende og sart, sådan forstået, at den kræver vandhuller der varmes godt op, gerne har lavvandede områder, er fri for fisk og har en god vegetation. De yngler primært i maj, og vil resten af sommeren være at finde i nærliggende brombærkrat og lignende buskvegetation, hvor de med lidt held kan findes sidende frit fremme og sole sig, eller sidende på stænglerne i skjul.

Det er en af vores sjældneste padder, og dens udbredelse er spredt, med hovedvægt i vores sydligste egne, blandt andet på Bornholm, Sydsjælland, Lolland, Als og sydøstlige Jylland.

DK, Vordingborg, Kulsbjerg Øvelsesterræn (9. juni 2023)
Kulsbjerg Øvelsesterræn, Vordingborg
Et portræt af den smukke løvfrø – hæfteskiverne på fingrene ses tydeligt. Løvfrøen har, modsat vores andre frøer, hæfteskiver på fingre og tæer – og det gør den i stand til at side fast på glatte flader som stængler, blade – og endda glas
Her ses samme løvfrø i typisk hvilepositur – frit fremme – ret synlige, når først man har fået øje på, hvad man skal kigge efter.
En typisk situation med løvfrø i sin habitat
Her er en løvfrø på siv, de kan være svære at se når de sidder på grøn baggrund, og her fungerer deres farve som fin kamouflage.
Huden er glinsende og fyldt med slimkirtler, som forhindrer frøen i at udtørre i solen.
Her lurer en han frem mellem de tørre stængler. At det er en han, ses på at den har mørk strube. Hannerne opholder sig gerne ved vandet i yngletiden, da de herfra kalder på hunnerne når mørkedet falder på. Hunnerne kommer til vandet og bliver omklamret af de ivrige hunner. Efter æglægning forlader hun igen vandet for at søge til sit sommeropholdssted.
Her ses en solbadende løvfrø, benene klemmes tæt mod kroppen. Derved mindskes overfladen og dermed fordampningen fra frøen.
Bedst som vi var ved at takke af for dagen, og vende snuden mod parkeringspladsen opdagede Philip en lille bitte løvfrø i den lave vegetation. Efter noget bøvlen med at finde den, efter at den var hoppet ned, endte vi dog med at kunne få taget lidt billeder.
Den er lige gået på land, og det må siges at være usædvanligt tidligt. Det hedder sig at de går på land i juli/august mdr. Men med det forår vi har haft, så havde jeg ikke regnet med at se nyforvandlede allerede så tidligt på sommeren
Kulsbjerg Øvelsesterræn, Vordingborg
Bøndernes Egehoved, Præstø
Hyla arborea – Præstø
Hyla arborea – Kulsbjerg Øvelsesterræn
Hyla arborea – Knudshoved Odde
Hyla arborea – Kulsbjerg Øvelsesterræn
Hyla arborea – Kulsbjerg Øvelsesterræn
Hyla arborea – Knudshoved Odde
Hyla arborea – Knudshoved Odde
Hyla arborea – Bøndernes Egehoved
Hyla arborea – Bøndernes Egehoved
Hyla arborea – Bøndernes Egehoved
Fyreskov ved Lake Doxa, Peloponnes, Grækenland (Maj 2022)
Hyla arborea tadpole + Bufotes viridis juvenile – Peloponnese
Hyla arborea – Peloponnese